Meyve Suları Arasındaki Farkları Biliyormusunuz?

Sıkma %100 Meyve Suyu: Taze meyvelerden direkt sıkılan içindeki doğal meyve oranı %100’ü bulan içecek grubudur. Lony Meyve Suyu bu grubun içindedir. Lony Portakal Suyu %100 portakal içerir ve içerisinde hiçbir katkı maddesi içermez. Besin değeri en yüksek olan meşrubat %100 meyve suyudur. Lony Portakal Suyu kesinlikle konsantreden değildir.

Konsantre %100 Meyve Suyu: Meyveler sıkıldıktan sonra suyu uçurulur, konsantre edilir ve sonra uçurulan su miktarı kadar su ve diğer maddeler ilave edilerek meyve suyu haline getirilen içecek grubudur.

Meyve Nektarı: İçindeki meyve oranı meyve çeşidine göre %25 ile %50 arasında değişen meşrubat grubudur. Gıda kodeksine göre meyve nektarlarındaki meyve oranları şöyledir:

Detaylı Bilgi için Tıklayınız...

 

 

NAR SUYU

Nar hakkında

Nar cennetin meyvesi derdi büyüklerimiz.

Hadîs-i serifte nar meyvesi ,"İçlerinde (her türden) meyve, eşsiz-hurma ve eşsiz-nar vardır. (Rahman Suresi, 68) “Her narda bir damla cennet suyu vardır diye geçer.

Nar en eski zamanlardan beri bereketin, bolluğun sembolüdür.
Canlı kırmızı çiçekli, dört köşe dallı, hafifçe dikenli bir ağaçdır. Yaprak kenarı ve sapı kırmızımtraktır. Çiçekleri parlak kırmızıdır. Meyvesi portakal büyüklüğünde, esmer kırmızı renkli, çok tohumludur. Yenen kısmı, içindeki etli ve bol sulu tohumlu kısmıdır. Avrupa da, tıp alanında hastalıkları tedavi etmek için kullanıldığı bilinir. Anayurdu Asya olan nar ağacı çok eski çağlarda götürüldüğü Kuzey Afrika ve Güney Avrupa da halen yetiştirilmektedir. . Anavatanı bugünkü İspanya'nın Granada bölgesidir. Genelde Akdeniz kıyılarında görülen narın özellikle Fransa, Kıbrıs, Tunus, İtalya, Türkiye, İspanya ve Arabistan'da yaygın olarak üretimi yapılır. Türkiye'de nar üretiminin yarıya yakını Ege, geri kalanı ise Akdeniz bölgesinden sağlanır. Ekonomik ömrü 30- 50 yıl olan ve 4- 5 m' ye kadar boylanabilen nar ağacının, 100yıl kadar yaşayabilen güçlü bir kök sistemi vardır.

Bitkinin ince, eğri ve toprak düzeyinden başlayarak birçok sürgün vererek dallanan gövdesi, âdeta bir çalı görünümünde olur. Üst yüzeyi yeşil ya da koyu yeşil renkli yaprakları ince, uzun ve mızrak biçimli olarak dallarda karşılıklı dizilidir. Nisan-mayıs aylarında açmaya başlayan özel nar kırmızısı ve ender olarak sarı ve beyaz renkli çiçekleri, sürgünlerin uçlarında 1-5 adet olarak bulunur. 50-70 gün kadar çiçekli kalan ve bir süs bitkisi gibi güzel olan nar ağacının meyvesinin gelişme dönemi 120-160 gündür.

Boncuk narı, Devedişi Gök Milesi, Kara nar, Karaköprü, Katırbaşı, Kızıl, Kuş narı, Nizip narı, Tatlı nar ve Tırbey gibi türlerin yanısıra İzmir'de türkülere konu olmuş, Silifke ve Mersin'in Mut ilçelerinde festivali bile yapılan 'çekirdeksiz nar' Anadolu'da önemli afrodiziak olarak kabul ediliyor. Anadolu'da üzerine en çok konuşulan, meyvalardan biri nar.

Şarkılarda şiirlerde her an adı geçen bu meyvenin nar tanelerinin bazı toplumlarda yaşam sembolü olduğuna inanılır. Eski Mısır da nar meyvesi, din adamları tarafından kutsal sayılmış ve kumaşlarda motif olarak kullanılmıştır. Mimari figürlerde de nar işlemelerine rastlanır.
Dünya Mutfağında ve bizim mutfaktaki yeri Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde nardan nar ekşisi adı verilen bir sıvı elde edilir ve başta salata olmak üzere pek çok yemeğe tatlandırıcı olarak eşlik eder. Güneydoğu bölgesi yemeklerinde nar suyu çok kullanılır. Nar meyvesinin taneleri tart ve pasta yapımında, Avrupa’nın bazı bölgelerinde de çorba ve sosların ana malzemesi olarak Batı mutfaklarında nar; tatlı, tuzlu ve sıcak olarak tüketilir. Özellikle Fransız mutfağında peynirle birlikte servis edilerek başlangıç olarak sunulur. Ayrıca pasta, tatlı ya da yemeklerin süslemelerinde kullanılır. İçkilerde de nar suyu birçok kokteylin esas maddesidir. Taze olarak meyvesi yenen narın suyundan şurup, pekmez ve likör yapılır.

Asırlardır herseye konu olmuş bu meyvenin insan sağlığındaki faydaları da bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır. Nar, şifalı bitkiler içinde yer alır.

"Amerikalı bilimadamları, nar suyunun ileride prostat kanseriyle mücadelede kullanılabileceğini kaydettiler .ABD' deki Wisconsin Üniversitesi'nde görevli bilimadamı Hasan Mukhtar başkanlığındaki ekip, fareler üzerinde yaptığı araştırmada, farelerin içme suyuna nar suyu kattı. Kanserin ilerleme hızının, nar suyu miktarı artıkça yavaşladığını tespit eden bilimadamları, bundan sonraki deneylerde nar suyunun insanlardaki etkisini araştıracaklarını açıkladılar. Ekibin başkanı Mukhtar, ''Bu sonuçların, narın kansere ve özellikle de prostat kanserine karşı etkin maddeler içerdiğinin kanıtı olduğunu'' ifade etti. Bilimadamları, farelere verilen nar suyu konsantresinin, insanların bir günde içebileceği nar suyuna eşdeğer olduğunu da belirttiler. Antioksidan yönünden zengin olan nar, daha önce yapılan araştırmalarda da ciltteki tümörlerin büyümesini yavaşlatmıştı."

Suyu zarıyla birlikte çıkarılıp bal ile merhem kıvamına gelinceye kadar pişirilip diş etlerine sürüldüğünde diş eti tahrişine iyi gelir. Dolama / tırnak iltihabı ve cerahatli yaraların tedavisinde nar çekirdeğinin balla birlikte karıştırılarak merhem halinde tatbik edilmesi tavsiye edilir. Nar çiçeği de yaralar için kullanıldığı söylenir. Anadolu kültüründe, mutfaklarında, türkü ve bilmecelerinde, halk deyişleri ve masallarda şifalı bitki olarak kullanılması bir yana boya endüstrisinde bile yeri var narın. Nar çiçeği çayı yapıldığında ise yararlı bir içecektir.
Günümüzdeki şifalı bitkilere ilişkin eserlerde narın kullanımı oldukça geniş bir yer tutuyor. Mesela böbrek yaralarına karşı tatlı narın bol bol yenilmesi; göz ağrısına karşı ekşi nar taneleri, mercimek ve gül suyundan oluşan karışımın göz kapakları üzerine yarım saat konması; göz kaşıntısında nar usaresinin pişirilerek süzüldükten sonra hazırlanan sıvının sürme şeklinde göze sürülmesi tavsiye ediliyordu. Dış basura karşı ekşi nar ile sirkeden, kellik tedavisinde ise ekşi nar ile zeytinyağından oluşan bir terkibin kullanılması; kalp çarpıntısına karşı nar tanelerinin dövülerek damıtılmış suyla şurup halinde içilmesi de tavsiyeler arasındaydı. Diş eti kanamalarına, yaralarına ve diş etrafındaki kireçlenmelerine karşı nar çiçeği ile başka bitkisel maddelerden oluşan terkibin merhem halinde günde birkaç defa dişlere sürülmesi önerilmekteydi.

Meyve kabuğu ekstresinin güçlü virüs ve mikrop öldürücü özelliği de vardır. Cilt üzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki de gösterir. Meyve kabuğu tanenlerinin antioksidan ve anti-tümör etkileri de bilinmektedir.

·     İçerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını korur. Yapılan son araştırmaların, nar suyunun damar tıkanıklığını önleyici özelliğini ortaya çıkardığını belirtti. Narda, kansere karşı koruyucu antioksidanlar bulunuyor.

·     Narda, kansere karşı koruyucu antioksidanlar bulunur. Antioksidanlar, oksitlenmeyi önleyici maddelerdir. Kendilerini feda ederek hücrelerimizi oksitlenmekten korurlar. Nar suyundaki antioksidan miktarı, kırmızı şarap, yeşil çay, kızılcık ve portakal suyuna göre 3 kat daha fazla. 1 bardak nar suyu, 2 kadeh kırmızı şarap, 10 bardak yeşil çay ve 4 bardak kızılcık suyu ile aynı seviyede antioksidan madde içeriyor. Bunu, vücudumuzdaki bazı enzimleri arttırıp savunma mekanizmamızı daha da güçlendirerek yaparlar. Nar ayrıca diğer bir antioksidan vitamin olan C vitamini yönünden de zengindir.

·     İshal kesici ve kurt düşürücü özelliği vardır. Kanlı ishalde kullanılır

·     Narın yararlarıyla ilgili pek çok bilimsel çalışmanın olduğunu söyleyen bilim adamları, özellikle de enfeksiyon hastalıkları açısından risk altında olduğumuz bu kış aylarında bol bol nar tüketmeyi öneriyorlar.

·     Vücudumuz için önemli mineraller olan demir ve potasyum içeriğine sahip bir meyvedir. Narın mikro besin içeriğine bağlı, vücudu ve kalbi kuvvetlendirme, ishali kesme, şerit düşürme, burun poliplerine faydalı olma gibi yararları bulunduğu bazı çalışmalarla ortaya konulmuştur.”

·     Narın idrar söktürücü, kan yapıcı, enerji vericidir.

·     İnsanlar üzerinde yapılan bir araştırma ise 2 hafta boyunca günde 50 ml nar suyunun, tansiyonu artıran enzimi yüzde 36 düşürdüğünü gösterdi. Bu sayede tansiyon yüzde 5 düşürüldü.

·     Nar suyu salataya sos olarak kullanıldığında nefis tat ve renk verir. Nar aynı zamanda bağırsak paraziti tenyanında baş düşmanıdır. Bu amaçla yenildiğinde birkaç saat sonra müshil de alınması gerekir.

·     Aynı zamanda C vitamini deposudur. Nar pekmezi (ekşisi) yapmak için 2kg nar sıkılır. 1kg şeker, 1 bardak su ve 2 limon karıştırılıp kaynatılırsa nefis bir salata veya kısır sosu elde edilmiş olur. Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi nar çok kuvvetli antioksidandır.

·     Nargiller familyasından; Akdeniz bölgesinden Japonya ya kadar yabani olarak yetişen canlı kırmızı çiçekli, dört köşe dallı, hafifçe dikenli bir ağaççıktır. Yaprak kenarı ve sapı kırmızımtraktır. Çiçekleri parlak kırmızıdır. Meyvesi portakal büyüklüğünde, esmer kırmızı renkli, çok tohumludur. Yenen kısmı, tohumlarının etli ve bol usareli kısmıdır. Ağacın gövde, kök ve dal kabukları; nişasta, mannit, reçineli maddeler, asitler, tanen, punicin ve alkoloidler taşır. Nar kabuğundan yapılan ilaçlar tenya düşürmek için kullanılır.

·     Nar meyvesini yemek her ne kadar zor ve zahmetli olsa da vücudumuza birçok faydaları bulunur. Narın adeta bir ‘ilaç’ olduğunu söyleyen uzmanlar, bu ‘doğal antibiyotik’in sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurguluyorlar.

·     Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır.

 

Organize Sanayi Bölgesi 2. Etap 21. Cadde Antalya / TÜRKİYE
T:
+90 242 258 18 48   F: +90 242 258 18 49  
 
info@nobeltarim.com